Bokomtale: Andreas Markusson. La Scala

Innhold

La ScalaDenne boka er noe så sjeldent som en historisk roman fra Korsika, skrevet av en norsk forfatter. Vi følger en fiskerfamilie som bor i Bastia på Korsika gjennom tre generasjoner. Handlingen starter i 1917 da Ernest kommer hjem fra krigen fordi han har mistet en hånd. Det første han gjør er å hente sønnen Gino på tre år som har bodd i et kloster. Moren døde i fødselen og dette er første gang far og sønn møtes. Etter hvert blir Gino med faren ut i båten og fisker, og sammen klarer de å ro båten, selv om Ernesto bare har en hånd.

Gino har et nært forhold til fader Roberto, som ble som en far for han da han bodde i klosteret. Dette forholdet fortsetter resten av livet, og det er via radioen til fader Roberto at Gino hører opera fra La Scala i Milano. Han blir veldig fascinert av denne musikken, og når Gino selv blir far kaller han opp barna sine etter de berømte skikkelsene fra operaen. Veldig ung gifter han seg med Laititia og flytter inn i leiligheten der hun bor sammen med sin mor. Gino og Laititia får etter hvert tre barn, Norma, Carmen og Othello.

I boka følger vi familiens liv i mellomkrigstida til Gino blir kalt ut til krigstjeneste. Familien har klart seg med Gino og Ernestos fiske, men når Gino drar blir det vanskeligere. Vi får også høre om naboene deres, om bakerens kone som må bo i ei hytte i skogen fordi hun blir psykisk syk. Under 2.verdenskrig blir øya invadert av både italienere og tyskere.

Mens de andre fiskerne sparte til motor til fiskebåtene sine, gjorde Gino noe helt annet. Han sparte penger for at barna hans skulle få reise til Milano og oppleve opera i det berømte operahuset La Scala.

Forfatteren forteller godt og lett om livet til fiskerne i Bastia. Han fletter også inn historien og kulturen på øya, som er en del av Frankrike, men som også har et nært forhold til Italia. Boka er interessant både for de som har vært på Korsika og for de som ikke kjenner øya.

Andreas Markusson (f. 1951) er manusforfatter og dramatiker, som står bak mange tv-produksjoner. Han er bosatt i Nice i Frankrike.

(KS)

Bestill boka

Boka kan også leses i ebok-appen BookBites.

Sist oppdatert: 13.09.2021

Fant du det du lette etter?