Bokomtale: Birger Emanuelsen. Jeg skal beskytte deg

Innhold

Omslagsbilde av Jeg skal beskytte degJon er pappaen til Andreas. Kona Vilje jobber lange dager og kommer sent hjem. Det er Jon som tar mye av ansvaret for sønnen, henter i barnehagen og tar seg av det daglige. Han jobber som lærer på en videregående skole. Andreas er fem år, har mareritt om natta og lett for å gråte. Jon ønsker at sønnen skal bli trygg og sterk, et godt menneske.

Selv plages han mye av undergangstanker. Det han ønsker, er å forberede familien sin på en ny og truende fremtid. Jon er manisk opphengt i voldsskildringer og katastrofereportasjer på nettet. Da det skjer et nytt terrorangrep i Paris, følger han intenst med på de stadige oppdateringene og beskrivelser av volden. Tidligere jobbet han for Leger uten grenser. Historien fra et traumatisk opphold i Zimbabwe fortelles som en parallellhistorie. Det blir etter hvert tydelig for leseren at Jon er en ustabil person med et stort, innestengt sinne. Han har en sinnemestringsapp på mobilen, og gjør alt han kan for å kontrollere seg. Jon ønsker å kunne beskytte familien. Han vil godt, men det motsatte blir ofte resultatet.

I tilbakeblikk på egen oppvekst tenker Jon på sitt forhold til sin far og farfar. Det viser seg at han på mange måter kjenner seg igjen i sønnens uro og utrygghet.

I hele romanen aner man et underliggende ubehag, og det hele utarter på en lang skogstur. Etter flere dager på tur er Andreas temmelig forkommen, og det blir tydelig at han er redd for pappaen sin.

Romanen består av korte kapittel. Forfatteren skriver intenst og drivende. Dette er vond og rystende psykologisk spenning.

Birger Emanuelsen er født i 1982. Han debuterte med novellesamlingen For riket er ditt i 2012. Dette er hans fjerde roman. Forfatteren har mottatt flere litterære priser, blant annet Ungdommens kritikerpris i 2014 og Sørlandets litteraturpris samme år.

(UU)

Bestill boka

Sist oppdatert: 18.02.2019

Fant du det du lette etter?