Bokomtale: Anne Ch. Østby. Biter av lykke

Innhold

"Når man blir 66, da gjør man som man vil". Denne sangstrofen kan stå som en overskrift for denne bokomtalen! Romanen handler om fem skolevenninner som har hatt sporadisk kontakt gjennom livet.

Kat er den som tidlig reiste fra hjemstedet og dro rundt i verden. Sammen med mannen Niklas har hun i flere år bodd på Fiji, der de eier en kakaoplantasje. Nå har hun blitt enke og sender en invitasjon til venninnene om at de må komme og besøke henne. De lever forskjellige liv, men alle takker ja til invitasjonen. En er pensjonert lærer, en annen har jobbet med økonomi. En tredje giftet seg tidlig med sønnen til direktøren og den fjerde har vært enslig forsørger. Kat har planer om at de skal opprette et slags kvinnekollektiv og starte med sjokoladeproduksjon. Etter hvert finner damene fram til ting i seg selv som de ikke har fått realisert i Norge. Noen skjelett ramler også etter hvert ut av skapene. Det viser seg etter hvert at Maya, den pensjonerte læreren har Alzheimer, noe som blir en utfordring for damene.

Boka er bygd opp med kapitler med damenes navn som overskrift. Her får man de enkelte damenes opplevelse av det som skjer. Innimellom kommer også Atecas bønner til Gud. Hun er en lokal dame som jobber i huset og som har stor omsorg for dem alle og gjennom hennes bønner får leseren innblikk i hvordan hun tenker. Noen av venninnene får også besøk hjemmefra, noe som er både positivt og negativt.

I denne romanen får man også et innblikk i kulturen på Fiji. Anne Ch. Østby har bodd mange steder rundt i verden, blant annet på Fiji, noe som gjør at hun skriver om forhold hun har kjennskap til. Det brukes en del ord fra det lokale språket, som virker veldig fremmed. Heldig vis er det en ordliste bakerst i boka med de forskjellige ordene og uttrykkene. Gjennom handlingen i romanen kommer det fram at fijanere og nordmenn opplever og tenker ganske forskjellig om mange ting, men at det går an å godta hverandres måter å leve på.

Boka har blitt sammenlignet både med Spis, elsk, lev av Elizabeth Gilbert og bøkene om Tirsdagsdamene av Monika Peetz. Boka er lettlest og jeg synes den var en hyggelig leseopplevelse.

Anne Ch. Østby (f.1958) har utgitt ti bøker for barn, ungdom og voksne. Hun har bodd mange steder i verden, og hun bor nå på Øst-Timor.

(KS)

Bestill boka

Boka finnes også som lydbok.

Sist oppdatert: 09.09.2021

Fant du det du lette etter?