Les om andre verdenskrig

Innhold

Gode bøker for barn og unge om andre verdenskrig

 

Bokomslag

Nærmere høst

Grünerløkka, 1942. Det går mot høst, og krigen er blitt hverdag for familiene som bor i Biermannsgate 10. Inntil den grusomme morgenen, da tre politimenn plutselig banker på døren til den jødiske familien Stern, Tilfeldigvis er ikke 15-årige Ilse hjemme.

 

Bokomslag

En gang

Året er 1942, i Polen, og vi møter Felix på barnehjemmet han har bodd på de siste tre år og åtte måneder. Vi følger Felix i jakten på foreldrene og sannheten. En jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død.

 

Bokomslag

Over grensen

Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene og målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre.

 

Bokomslag

Spiongutten

14 år gamle Espen blir med i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Espen starter med å levere illegale aviser før han oppgraderes til å bli kurér og må levere kodede meldinger og forsyninger til motstandsbevegelsen, for så å ende opp som spion, og hele tiden må lure seg unna Gestapo på sine oppdrag.

 

Bokomslag

Anne Franks dagbok

Anne Franks beretning om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene, er blitt en klassiker. Hennes særegne skrivestil gir et nyansert og nært innblikk i tanker og følelser, drømmer og lengsler — og forventninger til fremtiden.

 

Bokomslag

Gutten i den stripete pyjamasen

Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte til Alt-Trist. Bruno utforsker det nye stedet. Bak skogen, over bekken, kommer han til et gjerde. Bak gjerdet bor Shmuel. En venn, kanskje? I så fall et vennskap med fatale konsekvenser.

 

Bokomslag

Mens Blücher sank

Grytidlig om morgenen den 9. april 1940 glir den tyske krysseren Blücher inn i Oslo- fjorden. Om bord krysseren står matrosen Karl og i Drøbaks gater går Bjørg. Mens Blücher sank er en spenningsfortelling om slaget som endret Norgeshistorien, om den umulige kjærligheten og om magiske bånd mellom mennesker.

 

Bokomslag

Hanas koffert

I denne kan du lese om hvordan Fumiko Ishioka, lederen på et japansk holocaustsenter jaktet på historien bak Hanas koffert. Du får høre om hvordan den jødiske jenta Hana hadde en normal barndom i en by i Tsjekkoslovakia, og om hvordan familiens liv forandret seg da de tyske troppene okkuperte landet i 1939.

 

Bokomslag

Gutten på trekassa

Les historien om gutten som så vidt overlevde konsentrasjonsleirene fordi navnet hans stod på Oskar Schindlers liste. Leon Leyson var nr. 289 på Schindlers liste, en av de aller yngste. Takket være utrolig flaks, tæl og utholdenhet, klarte Leon å unnslippe døden.

Sist oppdatert: 14.11.2018

Fant du det du lette etter?