Identitet - Jente eller gutt?

Innhold

Bøker om identitet for unge

 

Bokomslag

Kunsten å være normal

Vi møter de to guttene David og Leo. David har alltid vært en outsider. Foreldrene hans tror at han er homofil. Skolens bølle synes han er en freak. Bare de to beste vennene hans kjenner sannheten – David vil være jente. Leo er ny på skolen. Leo vil være usynlig. Men på Eden Park skole er det sjelden at hemmeligheter forblir hemmeligheter særlig lenge.

En dag i matkøen i kantina blir David mobbet, sekken hans blir tømt og skolens bølle begynner å lese høyt fra dagboka hans. Da smeller det. Leo slår ned bølla. Dette blir krysningspunktet mellom David og Leo.

 

Bokomslag

Jenta fra Mars

Historien om transseksuelle Evert eller Evy er en tidvis sår beretning om hvordan det er å være jente i en guttekropp. Evert oppdager i ung alder at hun ikke hører hjemme i kroppen hun er født i. Som fireåring får hun den første erkjennelsen og opp gjennom barndommen opplever Evert stadig bekreftelser på at hun er født i feil kropp. Hun føler seg som en jente, og vil for alt i verden være det også fysisk.

Hvordan er det å hate sin egen kropp? Jenta fra Mars kan gi en bedre forståelse av hvordan det er være født i feil kropp. Boka er skrevet av den nederlandske forfatteren Anna Woltz og basert på intervjuer med Vicky Janssen. Hun legger ikke skjul på noe, og det er blitt en åpen og hudløs, men også humoristisk fortelling. Avskyen hun har mot egen kropp er godt skildret.

 

Bokomslag

Guttene

I Guttene av Jessica Schiefauer møter vi fjorten år gamle Kim, Bella og Momo. På dagtid må venninnene leve med krenkelser fra guttene på skolen, men om natten drikker de nektar fra en fantastisk blomst som forvandler dem til gutter. Kim får aldri nok av friheten den andre kroppen gir, og som gutt blir hun også forelsket i Tony. Sammen opplever de spenning og en gjensidig tiltrekning. Men som jente er ikke Kim interessant for Tony.

Guttene er en ungdomstidsskildring du aldri har sett maken til. Den kombinerer det påtrengende hverdagslige med det som er vakkert og magisk, i en fortelling om oppvekst, forvandling, kjærlighet og søsterskap. Med skarpt og avslørende jenteblikk infiltreres Guttelandet.

 

Bokomslag

Eksperimentet

Eksperimentet av Harald Nortun er en annerledes og tankevekkende bok. Den tar oss med på en reise der barn får være barn, uavhengig av kjønn. Tvillingene Amund og Amanda bestemmer seg på veien til bestemor og bestefar for å utføre et eksperiment for en kveld. De skal bytte roller. Han skal bli henne, og hun skal bli ham. De tenker på eksperimentet som en uskyldig barnelek, men blir fort klar over at denne leken drar dem inn i et nett av forviklinger.

Eksperimentet fører til at tvillingene begynner å tenke over egen identitet. Amanda tør å være mer gutt i rollen som Amund, og når hun treffer Stefan fra nabohytta, blir hun tøff og til tider frekk, spesielt mot broren. Han har på sin side noe mer vanskeligheter med å gå inn i rollen som Amanda. Det er først i møtet med Silje han finner en venn han kan prate ordentlig med, og som leder ham på veien i å finne seg selv.

 

Bokomslag

Forvandlerne

I Forvandlerne av ekteparet T. og Allison Copper møter vi Ethan. Ethan er en helt vanlig tenåringsgutt som gjerne skulle hatt litt bedre drag på jenter. Snart viser det seg at de manglende sjekkeferdighetene, er hans minste problem. En morgen våkner han opp i kroppen til Drew Bennér, en blond og over middels søt jente. Det viser seg at Ethan er en Forvandler, en eldgammel og ukjent menneskerase som lever i forskjellige kropper.

Dermed må Ethan navigere en jentekropp med alt som følger med. Samtidig har han fått en aldri så liten oppgave: Han skal gjøre verden til et bedre sted.

Sist oppdatert: 14.11.2018

Fant du det du lette etter?