Steffen Kverneland vant Bibliotekets litteraturpris 2022!

30. november ble Bibliotekets litteraturpris delt ut for første gang, og vinneren ble Steffen Kverneland med boken "En frivillig død".

kverneland.jpg

Vinnerboka viser at en personlig tragedie kan bli allmenngyldig og viktig – og til og med morsom. Selv om boken har et bakteppe av uendelig tristhet, blir vi også oppløftet og fylt med viktig kunnskap. Det er en skarp og rørende bok med et vakkert farsportrett. Og boka «En frivillig død» viser også med tydelighet hvilken kraft tegneserien som sjanger har, står det i begrunnelsen for prisen.

Vinneren ble kunngjort på Bærum bibliotek onsdag 30. november med den litteraturinteresserte kronprinsesse Mette-Marit til stede. Se utdelingen av Bibliotekets litteraturpris i opptak fra Bærum bibliotek.

Lånere, lesere og bibliotekarer har stemt og bestemt hvilken bok som skal få Bibliotekets litteraturpris for aller første gang.

Prisen skal gå til en bok for voksne som er utgitt på norsk de siste fem årene. Det er bibliotekarer fra landets åtte største folkebibliotek som i en lang nominasjonsprosess kommet fram til en kortliste på ti bøker.

Prisen er en statuett som den anerkjente kunstneren Kjell Erik Killi Olsen har utformet.

killiolsen.jpg

 

Om bibliotekets litteraturpris:
Åtte av landets største bibliotek har tatt initiativ til prisen, på vegne av alle landets folkebibliotek. Blant de ansatte ved storbybibliotekene ble det først stemt frem en langliste på 55 bøker i januar 2022. Disse ble så redusert til ti nominerte bøker. Prisen, til forfatter og/eller oversetter, er en statuett som den anerkjente kunstneren Kjell Erik Killi Olsen har utformet. Prisen deles ut tirsdag 22. november på Bærum bibliotek.

De ti nominerte bøkene til Bibliotekets litteraturpris 2022:

  • Malin C. M. Rønning: Skabelon (2020)
  • Vigdis Hjorth: Er mor død (2020)
  • Maria Navarro Skaranger: Emily Forever (2021)
  • Matias Faldbakken: The Hills (2017)
  • Steffen Kverneland: En frivillig død (2018)
  • Sara Stridsberg: Kjærlighetens Antarktis (2019)
  • Lena Lindgren: Ekko. Et essay om algoritmer og begjær (2021)
  • Tore Kvæven: Når landet mørknar (2018)
  • Ocean Vuong: På jorda er vi glimtvis vakre (2019)
  • Camara Lundestad Joof: Eg snakkar om det heile tida (2018)

 

Les mer om prisen og bøkene på biblioteketslitteraturpris.no.

@biblioteketslitteraturpris er også på Instagram

Lån de nominerte bøkene på Trondheim Folkebibliotek.

Bøkene finnes også i appen Bookbites.