Klassikarar for framtida

Innhold

Prosjektet

I 2017 fekk Lom folkebibliotek prosjektmiddel frå Fritt Ord til å formidle klassikarar i bibliotek. Dei ynskte å sette fokus på moderne klassikarar; nye, norske utgjevingar med potensial til å bli klassikarar. Dei valde å avgrense utvalet til utgjevingar frå 2013 til 2017.

Dei fekk med oss fire av dei fremste litteraturkritikarane i landet, Bernhard Ellefssen, Janneken Øverland, Bjørn Ivar Fyksen og Merete Røsvik, til å kåre ei liste med 25 nye klassikarar. Trondheim folkebibliotek støtter Lom med å marknadsføre desse klassikarene.

Klassikerlista

Bokomslag
Arv og miljø, e-bok
Vigdis Hjorth

Bokomslag
De urolige, e-bok
Linn Ullmann 

 

Bokomslag
Tung tids tale, e-bok
Olaug Nilsen
Bokomtale

 

Bokomslag
Orgelsjøen
Øyvind Rimbereid


Bokomslag
Penelope er syk, e-bok
Ole Robert Sunde

Bokomslag
For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges, e-bok
Kyrre Andreassen
Bokomtale

Bokomslag
Om våren, e-bok
Karl Ove Knausgård

Bokomslag

Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896, e-bok
Dag Solstad

 

Bokomslag
Over elva (noveller), e-bok
Laila Stien

 

Bokomslag
Vinternoveller
Ingvild H. Rishøi

 

Bokomslag
Å resirkulere lengselen, avrenning foregår (dikt), e-bok
Inger Elisabeth Hansen

Bokomslag
Innsirkling 3, e-bok
Carl Frode Tiller

 

Bokomslag
Teori om det eneste
Nils Christian Moe-Repstad

Nils Chr. Moe-Repstad har gjennom heile forfattarskapen gått laus på dei store, eksistensielle spørsmåla i eit språk som rører seg mellom det sanselege, det sprenglærde og det personlege. I «Teori om det eneste», som også vart nominert til Brageprisen, skriv han for første gong om stupeulukka som gjorde han lam frå brystet og ned som 19 åring. Utgjevinga består av to bøker. I den første er uttrykket kortfatta og fortetta, medan andre bok inneheld langdikt om slektshistorie og sjukehusopphald. Verket er ei rasande og smertefull litterær bearbeiding av eit traume, men peikar dei også ut over det sjølvbiografiske gjennom eit vell av referansar til kunst og historie. Paal-Helge Haugen har skrive at Moe-Repstads fremste kjennemerke er «sensualitet og musikalitet: Det er vakkert, og det er urovekkande.»

Sidan debuten i 2001 har Nils Chr. Moe-Repstad (f. 1972) vore rekna som ein av dei framste poetane i sin generasjon. I 2016 var han nominert til Kritikerprisen for samlinga «Wunderkammer».

Omtala er skrive av Merete Røsvik.

 

Bokomslag
Å, høye dag (dikt), e-bok
Steinar Opstad

Det er noe fortidig over deler av motivkretsen i Steinar Opstads «Å, høye dag» – landbruk, arbeid, slekt – men det er ingenting av mellomkrigslitteraturens vamle blod og jord–metafysikk i Opstads dikt, selv om også han maler en høy himmel over jorda og familien. Sjelden har solskinnet over plogfurer glødet med større varme enn her. Diktene er fylt av vakre og slående bilder og en dypfølt respekt for det landlige miljøet som dikt-jeget har sin bakgrunn i, men nå står halvveis utenfor. Diktenes pendling mellom følelsen av ensomhet og opplevelser av tilknytning er temperert av en forsont holdning til fortiden slik den var, og livet slik det er.

Bjørn Ivar Fyksen

 

Bokomslag
Havende, e-bok
Gunstein Bakke

 

Bokomslag
Vandreutstillinger, e-bok
Cecilie Løveid

 

Bokomslag
Magdalenafjorden, e-bok
Kjartan Fløgstad

 

Bokomslag
Fra vinterarkivene, e-bok
Merethe Lindstrøm

 

Bokomslag
Berge, e-bok
Jan Kjærstad

 

Bokomslag
De usynlige, e-bok
Roy Jacobsen

I «De usynlige» fortelles historien om Ingrid Barrøy og hennes oppvekst med familien på en øy i havgapet på Helgelandskysten, og gjennom deres historie forteller Roy Jacobsen også historien om fiskerbondesamfunnet langs Norskekysten i første halvdel av det forrige århundre, tiden før det store gjennombruddet for velferdsstaten og det norske sosialdemokratiet. Med et forfatterblikk dypt rotfestet i vår egen samtid får Jacobsen det beste ut av den historiske romanen som sjanger, og med «De usynlige» og oppfølgerne «Hvitt hav» og «Rigels øyne» gir han nye bidrag til den skjønnlitterære historieskrivningen om det moderne Norge.

Omtale av Bjørn Ivar Fyksen

 

Bokomslag
Ensomheten i Lydia Ernemans liv, e-bok
Rune Christiansen

 

Bokomslag
Trilogien (Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd), e-bok
Jon Fosse

 

Bokomslag
Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux, e-bok
Hanne Ørstavik

 

Bokomslag
Slåttekar i himmelen, e-bok
Edvard Hoem

 

Bokomslag
Max, Mischa & Tetoffensiven, e-bok
Johan Harstad

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?