Klassikarar for framtida

Innhold

Prosjektet

I 2017 fekk Lom folkebibliotek prosjektmiddel frå Fritt Ord til å formidle klassikarar i bibliotek. Dei ynskte å sette fokus på moderne klassikarar; nye, norske utgjevingar med potensial til å bli klassikarar. Dei valde å avgrense utvalet til utgjevingar frå 2013 til 2017.

Dei fekk med oss fire av dei fremste litteraturkritikarane i landet, Bernhard Ellefssen, Janneken Øverland, Bjørn Ivar Fyksen og Merete Røsvik, til å kåre ei liste med 25 nye klassikarar. Trondheim folkebibliotek støtter Lom med å marknadsføre desse klassikarene.

Klassikerlista

Bokomslag
Arv og miljø, e-bok
Vigdis Hjorth

Bokomslag
De urolige, e-bok
Linn Ullmann 

 

Bokomslag
Tung tids tale, e-bok
Olaug Nilsen
Bokomtale

 

Bokomslag
Orgelsjøen
Øyvind Rimbereid

Øyvind Rimbereid har plassert seg som en av samtidens ypperste norske poeter, kanskje den aller ypperste. I «Orgelsjøen» forener han flere tidligere motivkretser: havet, musikken og et dystopisk syn på framtiden. Orgelet kan være et bilde på en stor maskin, en pustebelg, verdenshavet eller regnskogens lunger, noe som produserer et helt, myldrende univers. Men når det kobles til sjøen, blir det straks dystrere. På fabulerende vis spør poeten hva vi er i ferd med å gjøre med vår verden, med havet, med dyrene? Dystert, men også med en oppmuntring til den enkelte: Du selv er en bølge, en motkraft mot forsvinning!

Øyvind Rimbereid (f. 1966) debuterte med novellesamlingen «Det har begynt» (1998), men har siden rendyrket og videreutviklet norsk, moderne lyrikk . Ikke minst fikk «Solaris korrigert» (2004) mye oppmerksomhet, også for sitt innovative språk, en blanding av engelsk, norsk og stavangersk. Rimbereid har fått en rekke priser, senest Aschehougprisen i 2017.

Omtale skrive av Janneken Øverland


Bokomslag
Penelope er syk, e-bok
Ole Robert Sunde

Bokomslag
For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges, e-bok
Kyrre Andreassen
Bokomtale

Bokomslag
Om våren, e-bok
Karl Ove Knausgård

Bokomslag

Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896, e-bok
Dag Solstad

Dag Solstads beretning om den slektsgranskende vekkelsen han må ha opplevd på sine gamle dager, kan nok fremstå som en lite generøs tekst når man først møter den. Denne tykke boken forteller, i en påtakelig refererende stil, om Solstads morsslekt i Telemark. Og den slutter før noen blir født som Solstad selv har møtt og kunne ha fortalt levende om. Men det er poenget! Dette er et litteraturfilosofisk kampskrift, et slag slått for en ny respekt for fortidens fremmedhet. Og for at menneskene som levde før, «i ureflektert glede over sine umistelige liv», var like levende og menneskelige som oss.

Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

 

Bokomslag
Over elva (noveller), e-bok
Laila Stien

 

Bokomslag
Vinternoveller
Ingvild H. Rishøi

 

Bokomslag
Å resirkulere lengselen, avrenning foregår (dikt), e-bok
Inger Elisabeth Hansen

Bokomslag
Innsirkling 3, e-bok
Carl Frode Tiller

 

Bokomslag
Teori om det eneste
Nils Christian Moe-Repstad

Nils Chr. Moe-Repstad har gjennom heile forfattarskapen gått laus på dei store, eksistensielle spørsmåla i eit språk som rører seg mellom det sanselege, det sprenglærde og det personlege. I «Teori om det eneste», som også vart nominert til Brageprisen, skriv han for første gong om stupeulukka som gjorde han lam frå brystet og ned som 19 åring. Utgjevinga består av to bøker. I den første er uttrykket kortfatta og fortetta, medan andre bok inneheld langdikt om slektshistorie og sjukehusopphald. Verket er ei rasande og smertefull litterær bearbeiding av eit traume, men peikar dei også ut over det sjølvbiografiske gjennom eit vell av referansar til kunst og historie. Paal-Helge Haugen har skrive at Moe-Repstads fremste kjennemerke er «sensualitet og musikalitet: Det er vakkert, og det er urovekkande.»

Sidan debuten i 2001 har Nils Chr. Moe-Repstad (f. 1972) vore rekna som ein av dei framste poetane i sin generasjon. I 2016 var han nominert til Kritikerprisen for samlinga «Wunderkammer».

Omtala er skrive av Merete Røsvik.

 

Bokomslag
Å, høye dag (dikt), e-bok
Steinar Opstad

Det er noe fortidig over deler av motivkretsen i Steinar Opstads «Å, høye dag» – landbruk, arbeid, slekt – men det er ingenting av mellomkrigslitteraturens vamle blod og jord–metafysikk i Opstads dikt, selv om også han maler en høy himmel over jorda og familien. Sjelden har solskinnet over plogfurer glødet med større varme enn her. Diktene er fylt av vakre og slående bilder og en dypfølt respekt for det landlige miljøet som dikt-jeget har sin bakgrunn i, men nå står halvveis utenfor. Diktenes pendling mellom følelsen av ensomhet og opplevelser av tilknytning er temperert av en forsont holdning til fortiden slik den var, og livet slik det er.

Bjørn Ivar Fyksen

 

Bokomslag
Havende, e-bok
Gunstein Bakke

 

Bokomslag
Vandreutstillinger, e-bok
Cecilie Løveid

 

Bokomslag
Magdalenafjorden, e-bok
Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstad er en udiskutabel gigant som skriver verk vi ikke kommer langt i før diskusjonen liksom velter opp i oss. I denne romanen lar Fløgstad et knippe historiske personer, hvis gjerninger strekker seg fra opportunistisk medløperi til nazistiske krigsforbrytelser, møte fiktive helter eller anti-helter på avgjørende punkter i den spanske borgerkrigen, den tyske invasjonen av Norge samt etterkrigstidens kalde, ideologiske trefninger. Et sted i romanen finner vi følgende karakteristiske ordspill: «Spørsmålet er: Er ho skuldig? Eit svar er: Svar skuldig.» Når Fløgstad skriver om ansvar og historie gjennom det ekstreme tyvende århundret, er det en oppsummering så god som noen.

Omtale skrive av Bernhard Ellefsen

 

Bokomslag
Fra vinterarkivene, e-bok
Merethe Lindstrøm

 

Bokomslag
Berge, e-bok
Jan Kjærstad

 

Bokomslag
De usynlige, e-bok
Roy Jacobsen

I «De usynlige» fortelles historien om Ingrid Barrøy og hennes oppvekst med familien på en øy i havgapet på Helgelandskysten, og gjennom deres historie forteller Roy Jacobsen også historien om fiskerbondesamfunnet langs Norskekysten i første halvdel av det forrige århundre, tiden før det store gjennombruddet for velferdsstaten og det norske sosialdemokratiet. Med et forfatterblikk dypt rotfestet i vår egen samtid får Jacobsen det beste ut av den historiske romanen som sjanger, og med «De usynlige» og oppfølgerne «Hvitt hav» og «Rigels øyne» gir han nye bidrag til den skjønnlitterære historieskrivningen om det moderne Norge.

Omtale av Bjørn Ivar Fyksen

 

Bokomslag
Ensomheten i Lydia Ernemans liv, e-bok
Rune Christiansen

Rune Christiansens åttende roman om den unge veterinæren Linda Erneman og hennes udramatiske liv skaffet ham Brageprisen i 2014. Denne vakre, stemningsfulle, ja, nær sagt betagende romanen fikk en fantastisk mottakelse av både kritikere og lesere. Linda lever i pakt med naturen og dyrene rundt seg. Hun utfører sitt yrke. Hun reflekterer over årstidene, sykdommer, død, men også nytt liv, både blant dyr og mennesker. Til å være en såpass nedtonet roman, gir den overraskende mye leseglede. Lydias ensomhet er ikke deprimerende, Christiansens poetiske språk viser den fram som gledeskapende selvstendighet. Rune Christiansen (f.1963) debuterte i 1968 og har skrevet både dikt og romaner. Han er kunstnerisk ansvarlig for Forfatterstudiet i Bø. Han er tildelt flere priser, bl.a. Gyldendalprisen (2015) for hele forfatterskapet.

Omtale skrive av Janneken Øverland

 

Bokomslag
Trilogien (Andvake, Olavs draumar, Kveldsvævd), e-bok
Jon Fosse

«Trilogien» består av romanane «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), og kom i samla utgåve i 2015. Dette er romanverket Jon Fosse vann Nordisk Råds litteraturpris for, og boka demonstrerer korleis det fløymande, musikalske språket hans kan mane fram inderlege kjensler og dei heilt store perspektiva gjennom det tilsynelatande banale. Handlinga gir sterke assosiasjonar til den folkelege balladetradisjonen: Det unge paret Asle og Alida rømer til Bergen, kor nauda deira for husvære når ho skal føde deira første barn, leier dei ut i tragedien. Trilogien kan lesast som ein fantasi om opphavet til kunstnaren sjølv, ei slektshistorie kor kunsten og kjærleiken representerer både overskridande kraft og dødeleg risiko: Den kunstnarlege evna spring ut av ei bestemt slekts- og kulturhistorie, samtidig som den knyt skjebner saman over grensa mellom liv og død.

Som ein av dei fremste dramatikarane i vår tid er Fosse (f.1959) også rekna som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Han debuterte i 1993 som dramatikar, men har også utgjeve ei rekkje romanar og diktsamlingar.

Omtale skrive av Merete Røsvik

 

Bokomslag
Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux, e-bok
Hanne Ørstavik

Biletkunstnaren Ruth kjem til Bordeaux for å setje opp ei kunstutstilling. Medan ho ventar på at kjærasten Johannes skal kome etter, blir ho kjend med kuratoren Abel samt dottera hennar Lily og kjærasten Ralf. Ruth funderer på kvifor ho lengtar slik etter ein mann som verken er i stand til emosjonell intimitet eller ser ut til å begjære henne seksuelt. Gjennom vekslingar mellom ulike synsvinklar, mellom fantasi, tankar og røynd, blir det skapt ei draumliknande og uverkeleg kjensle som igjen er knytt til det å bli utsletta som individ. Romanen er ein imponerande litterær kollasj full av presise observasjonar og treffande litterære bilete som skaper store rom for vidare refleksjon.
Hanne Ørstavik debuterte i 1994, og har sidan gjennombrotet med romanen "Kjærlighet" i 1997, vore ein av våre mest prisløna og omdiskuterte forfattar.
Omtale skrive av Merete Røsvik

 

Bokomslag
Slåttekar i himmelen, e-bok
Edvard Hoem

 

Bokomslag
Max, Mischa & Tetoffensiven, e-bok
Johan Harstad

Sist oppdatert: 30.08.2021