E-bøker og e-lydbøker i Bookbites

Innhold


NB! BookBites-appen oppdateres for tiden til ny versjon. Last den ned fra App Store eller Google play. 

Du må laste ned ny app, men du får med dine lån, reserveringer og lesehistorikk over i den nye appen, så lenge du logger inn med samme lånekortnummer/brukernavn og passord.

Alle lånere får lagt til fem dager på lånetiden sin. Gjelder også lån som allerede har gått ut i løpet av disse dagene appen har vært stengt.

Hvis du har fått melding om at en reservasjon er klar, og ikke kan laste ned appen blir denne også utvidet med fem dager. Tredagers-fristen for å hente inn en reservert bok gjelder ikke nå, så disse lånene er allerede aktive og vil ligge klare til deg når du får den nye appen.

Logg inn på samme måte som du gjorde i den forrige appen. Oppretter du ny bruker, vil ikke lånene og reserveringene du hadde følge med.

I Trøndelag fylke bruker folkebibliotekene og bibliotekene på videregående skoler appen BookBites for lån av e-bøker og e-lydbøker. Den erstatter appen eBokBib som ikke lenger kan benyttes.

Har du lånekort hos oss kan du kan låne e-bøker og e-lydbøker fra Trondheim folkebibliotek gratis på din Android-enhet (smartmobil eller nettbrett) eller på ditt Apple-produkt (iPad eller iPhone) med appen BookBites.

Om du ikke bor i Trondheim, må du henvende deg til biblioteket i din kommune for å få tilgang til e-mediene som tilbys der. 

Installering og innlogging

For å komme i gang laster du ned appen BookBites fra Google Play eller Apples App Store. Appen krever at enheten din bruker minimum iOS 11 eller Android 5.

Du må ha en e-postadresse og et lånekort fra biblioteket for å logge inn. Logg inn med det som står under strekkoden N00******* og din pinkode. Velg Trondheim ved første gangs bruk. Ved feilmelding om at BookBites ikke finner ditt bibliotek, kan det være at pinkoden er skrevet feil. Forsøk igjen eller opprett ny pinkode. Er du tilknyttet til flere bibliotek, kan du endre ditt hjemmebibliotek til Trondheim i Bibliofil.

Skoleelever i Trondheim kommune kan velge å logge inn med FEIDE om de ikke har lånekort. Husk å legg til en privat eller foresattes e-postadresse for varsling.

Lesebrett

BookBites kan installeres på lesebrett som har Android versjon 5 eller nyere, så lenge Android-enheten din tillater at du kan hente inn apper fra Google Play.

På grunn av begrensninger Amazon legger på Kindle er det ikke mulig for leverandør å utvikle en løsning mot Kindle lesebrett. Det samme gjelder for andre proprietære løsninger. Det vil komme mulighet for å lese i nettleser senere.

Utvalg i appen

Se gjennom listene eller søk i appen for å finne noe å låne. Du kan avgrense til det som er ledig, om det er bok eller lydbok, på alder, sjanger og på språk.

Biblioteket kjøper et sett lisenser for å låne ut bøker. Dette utvalget styres av økonomi, så antall tilgjengelige titler vil variere i løpet av året. Vi styrer dette flere ganger i året etter hva det er størst etterspørsel på. Du kan bruke huskeliste-knappen for å markere en bok du vil reservere senere.

Lån, reservering og innlevering

Lånetiden er 28 dager og man kan fornye lån én gang hvis det ikke er andre som venter på materialet. Man kan ha inntil fem samtidige e-boklån og to e-lydboklån.

Du kan reservere e-bøker som er utlånt. Det er ingen begrensning på antall reserveringer. Varsel kommer på din smartmobil/nettbrett når e-boka er ledig. Sørg for å slå på varsler i innstillingene. Du kan også ønske bøker som biblioteket ikke har til lån.

E-boka må "hentes" innen tre dager etter varsel, ellers går den videre til neste person på reserveringslista. Etter endt lånetid blir e-boka automatisk levert inn og forsvinner fra din enhet. Gjenstående lånetid på e-bøkene du har lånt vises i appen. Du kan også levere inn boka fra listen over lån før fristen er utløpt.

Brukerhjelp til BookBites

Du finner brukerhjelp inne i appen. Der kan du søke etter det du lurer på. Opplever du å få feilmeldinger eller at appen ikke fungerer, send melding fra appen under Brukerveiledning eller fyll ut dette skjemaet.

Brukerveiledning

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål om lånekort

 
Fritt tilgjengelige e-bøker

Det finnes flere nettsteder som tilbyr fritt tilgjengelige e-bøker både på norsk og andre språk. Det er særlig snakk om eldre bøker, der opphavsretten er utløpt.

Nasjonalbibliotekets nettbibliotek
Nasjonalbiblioteket skanner og tilgjengeliggjør norske bøker, tidsskrifter, kart, aviser og andre medier. Mye er fritt tilgjengelig om du er på en norsk IP-adresse. Du kan velge mellom å lese bøkene på nett eller laste ned som PDF- eller EPUB-fil. Størstedelen i nettbiblioteket er ikke frigitt, og der må du logge inn med FEIDE eller søke med ID-porten om å få 8 timers tilgang. Les om hvordan du får tilgang hos Nasjonalbiblioteket.

Bokselskap.no
Jobber med å tilgjengeliggjøre frigitte norske tekster. Bokselskap har laget boken i html (nettleser), epub (lesebrett) og som PDF-filer. Nettstedet er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket, Det norske språk- og litteraturselskap, Henrik Ibsens skrifter, Universitetet i Oslo og Norsk visearkiv. Her finner du mange av de norske klassikerne fra forrige århundre.

Project Runeberg
Er et frivillig prosjekt som jobber for å tilgjengeliggjøre frigitt nordisk litteratur. Her kan du lese bøker på originalspråket på nettsidene.

Project Gutenberg
Er også et frivillig prosjekt som tilgjengeliggjør e-bøker fra hele verden. Nå ligger det 38 000 fritt tilgjengelige bøker i samlingen. Bøkene kan leses på nett, eller lastes ned som epub-fil (lesebrett) eller fil til Kindle.

Google Books
Google har digitalisert stor mengder amerikansk litteratur gjennom bibliotekene. Du kan i tillegg til å søke etter bestemte titler, søke på ord eller fraser. Ikke alt er frigitt, men du kan lese innledninger og se hvilke bibliotek du kan låne boken fra eller hvor du kan kjøpe den. Frigitte bøker kan lastes ned som PDF. Se brukerstøtte.

Litteraturbanken 
Har over 1000 svenske klassikere i EPUB og PDF, bøkene kan også leses på nett.

The Online Books Page 
Er en oversikt over tilgjengelige frie e-bøker og kataloger over slike.

Verdensbiblioteket 
Her finner du e-bøker og e-lydbøker for barn og voksne på språkene arabisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, persisk, somali, tigrinja og tyrkisk.

Onleihe - lån e-bøker på tysk 
Onleihe er Goethe-Instituts digitale bibliotek. Nå kan du laste ned 23 000 tyskspråklige e-bøker, lydbøker, materiell for tyskelever, aviser og tidsskrifter, og se ​på dem på nettet.

Andre e-lydbøker

Du finner lydbøker i BookBites-appen. Det finnes noen andre tjenester som tilbyr gratis lydbøker, mens de fleste er abonnement-løsninger eller salg av enkeltbøker.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek
Alle som har vansker med å lese trykt tekst og vanlige bøker på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan melde seg inn i NLB for å få tilgang til lydbøker i appen Lydhør eller andre medier.

LibriVox 
Her kan man laste ned gratis lydbøker som mp3 eller ogg. Mange av bøkene er hentet fra Project Gutenberg, men her fins også bøker fra andre kilder. Målet for portalen er at alle bøker der opphavsretten er utløpt skal være tilgjengelig som lydbok på nettet.

Storytel
Med app på smarttelefon, nettbrett eller pc/mac-en kan du streame eller laste ned lydbøker fra Cappelen Damm. Dette er en abonnementsløsning du må betale for.

Fabel
Lydbok-app fra Lydbokforlaget. Dette er en abonnementsløsning du må betale for.

Audible
App og nettside der du kan kjøpe lydbøker. Stort utvalg engelske titler.

Lydbok-app
App fra Lydbokforlaget der du kan kjøpe nye lydbøker og høre fra smarttelefon, nettbrett eller pc/mac.

Lydbøker i Spotify
Det finnes en del lydbøker tilgjengelige i Spotify. Sølvberget, Stavanger bibliotek har samlet flere av dem i en spilleliste.

Se våre anbefalinger til e-bøker og lydbøker

Podkaster om bøker eller fra bibliotek

Hvis du vil lytte til podkaster via din telefon eller tablet, bruker du en podkast-app. Noen telefoner kommer med en innebygget app, og ellers finnes det mange gode podkast-apper til både iPhone og Android (f.eks. Podcast Addict, Stitcher eller Pocket Casts). Du kan også høre podkaster i Spotify eller fra PC eller Mac i nettleseren.

Opptak fra våre arrangement:

Hør våre opptak i Apples podcast-app.

Podkaster fra Litteraturhuset i Trondheim
Opptak fra arrangement i Litteraturhuset

Podkaster fra Ås bibliotek
Hør bokprater og bokanbefalinger.

BOBcast - Podkaster fra Bergen Offentlige bibliotek
Opptak fra bibliotekets arrangement.

Sølvberget podkast
Bokprater, foredrag og litteraturanalyse fra Stavanger bibliotek.

Podcast fra Kristiansand bibliotek
Legger ut forfattersamtaler, bokbad og andre arrangementer – i tillegg til egenproduserte programmer.

Nasjonalbibliotekets podcast
Legger ut fra sine arrangement ved Nasjonalbiblioteket i Oslo.

NRK Radio litteratur
NRKs radiogrammer og podkaster om litteratur

Podkasten Akademisk skriving
I denne podkasten får du gode råd om lesing, skriving og det å være student.

BokPod fra Cappelen Damm
Forfatterintervjuer

Svingens barnebokverden
Arne Svingen intervjuer andre barne- og ungdomsbokforfattere

The Book Review Podcast
Amerikansk litteraturblogg med anmeldelser

Litteratur på Blå
Podcaster fra utestedet Blå som har litteraturkvelder.

LittPod fra Bergen litteraturhus
Bokprater og andre arrangement som er spilt inn.

Se også våre podkast-anbefalinger

Språkapper for deg som vil lære et nytt språk

DuoLingo
App og nettsted for å lære nye språk. Gratis mot at du registrerer deg.

Capeesh
Språkgjenkjennelses-app utviklet ved NTNU for bruk i arbeidslivet.

Free Language
Er et nettsted som tilbyr språkkurs som apps og podcaster.

Sist oppdatert: 13.09.2021

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Din tilbakemelding blir ikke besvart. Hvis du behøver hjelp, vennligst benytt en av våre kanaler for kontakt.