Tips og anbefalinger for barn og unge

Innhold

Barn i biblioteket

Bøker for barn og unge

Barne- og ungdomsbøkene våre er delt inn etter alder:

  • bl = under skolealder, med egne minikasser for 0-3 år
  • b = 6-10 år
  • u = 10-13 år
  • ung = 13 år - voksen

I tillegg har vi skilt ut noen kategorier på bildebøkene; barnehagen, venner & uvenner, kjøretøy, prinsesser, sjørøvere, å få søsken, farger, årstider, kroppen, letebøker og tellebøker.

Når det gjelder bøkene for de over skolealder har følgende kategorier fått egne hyller: ABC, lesestart, lettlest, fantasy, skrekk, dikt, vitser & gåter.

Nye titler

Nye bøker for barn og unge

Anbefalte bøker

Vi har lagd lister for anbefalinger til lesestartere og bøker som ligner på de mest populære barnebøkene i samarbeid med Trøndelag fylkesbibliotek.

Se også anbefalinger fra andre bibliotek:

Deichmanske bibliotek i Oslo

Sølvberget bibliotek i Stavanger

Filmer

Vi har mange filmer på ulike språk for barn og unge til låns. Du kan låne film på nett for barn i tjenestene Cineast og Filmoteket med lånekortet. I tillegg finner du kort- og dokumentarfilmer i filmbib.

Nye filmer for barn

Filmverksted på Saupstad bibliotek

Her kan du låne kamera med stativ og mikrofon, og redigere filmen din på en kraftig iMac inne på Filmverkstedet. Du kan også ta med filmfiler du har fra før, for eksempel fra mobilen din.

Lettleste bøker

I bibliotekene har vi delt inn bøkene i Lesestart og Lettlest. Vi har også merket bøker med LUS-nivå i bibliotekbasen. For de som akkurat har begynt å lese har vi egne anbefalinger for lesestartere.

Nynorsk

Bøker på nynorsk er merket på ryggen for barn & unge. Finn anbefalinger til gode nynorskbøker hos Nynorsksenteret: 1.-4. trinn | 5.-7. trinn

Bøker på andre språk

På hovedbiblioteket har vi et utvalg av barne- og ungdomsbøker på flere språk. Se oversikt over hvilke språk og bøker vi har.

Faktabøker

For deg som vil lese for å lære om et tema, en person eller noe som har skjedd har vi faktabøker og biografier for barn og unge. Disse er stilt opp etter nummer eller i tema i bibliotekene.

Nye faktabøker for barn og unge

Tegneserier

Liker du å lese Donald, manga eller Fantomet? Eller andre tegneserier. Vi har et stort utvalg av tegneserier for barn & unge. Trenger du å få oversikt over serier? Se våre lister over tegneserier for barn & voksne.

Nye tegneserier for barn og unge

Lydbøker

Vi har størst utvalg av lydbøker på CD og som e-lydbok i BookBites.

E-bøker og e-lydbøker

I appen BookBites er det mange bøker for barn og ungdom. Alle med lånekort og pinkode (eller FEIDE-konto fra Trondheim kommune) kan logge seg inn og lese bøkene. Les mer om hvordan appen fungerer.

Det finnes også bøker og lydbøker fritt tilgjengelig på nett. Hos Nasjonalbiblioteket og bildebokhylla finner du mange titler på norsk. Mens du finner bøker på andre språk i Verdensbiblioteket.

Spill

Flere av avdelingene har Playstation, Nintendo Switch og pc med spill. Ellers finner du også ulike brettpill og puslespill i våre lokaler. Spillene er delt i to med de som er forbeholt bruk i bibliotekets lokaler og en egen samling du kan låne med deg hjem. I hjemlånssamlingen er det Playstation, Xbox, Nintendo Switch samt ulike retrokonsoller med 20 innebygde spill.

Sist oppdatert: 10.08.2022